Aandoeningen

Plaque

Plaque of tandplak wordt veroorzaakt door verschillende factoren. Deze zouden kunnen zijn : dieet, immuunsysteem en bacteriƫn die in de mond leven. Het begint met het opnemen van speekseleiwitten aan de tanden en kiezen, waar dan vervolgens weer andere bacterien zich gaan nesten.

Parodontitis

Het tandvlees trekt zich terug, is ontstoken en het bloedt (bijna) spontaan. De pockets zijn dan dieper dan 4 millimeter.
Bij ernstige vormen kan het voorkomen dat er botverlies optreed.

Factoren die onder andere een rol spelen bij parodontitis zijn :
stress, medicijn gebruik en roken.

Tandsteen

Tandsteen is verkalkte plaque. Het verwijderen gaat het gemakkelijkst van gladde oppervlakten. Het verwijderen word met een Ultrasoon tandsteen verwijder apparaat gedaan, of dmv een klein hand instrument.

Gingivitis

Gingivitis wordt gekenmerkt door roodheid en gezwollen tandvlees. De zwellingen kunnen bloeden wanneer deze aangeraakt worden en er komt een ontstekingsvloeistof vrij. Het tandvlees sluit minder stevig rond de gebits elementen. Gingivitis zal na enkele dagen verdwijnen als de plaque verwijderd is.

Aften

Aften zijn blaasjes of zweertjes aan de binnenkant van de lippen, wangen of onder de tong. Dit zijn grijswitte of dikke gele plekjes met een rode ontstoken randen hebben een doorsnede van drie tot viermillimeter. Ze bezorgen een stekende pijn tijdens het eten van zuur of heet voedsel.